Supermarjat

Luonnonmarjoilla ja erityisesti Pohjolan villimarjoilla on korkea ravintoainetiheys. Ne ovat täynnä luonnollisia vitamiineja, mineraaleja, flavonoideja ja muita antioksidantteja.

Marjat ovat ravitsemuksellisesti mainiota ruokaa, koska niissä on runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja polyfenoleja. Eniten terveellisiä polyfenoliyhdisteitä löytyy marjojen kuoresta. Useimmat luonnonmarjat ovat hyviä ravintokuitujen lähteitä ja sisältävät enemmän kuitua ja vähemmän sokeria kuin hedelmät. Marjat ovat yksi tärkeimmistä C-vitamiinilähteistä pohjoismaisessa ruokavaliossa, ja ne ovat myös hyvä E-vitamiinin lähde. A-vitamiinia marjoissa esiintyy sen esiasteessa, karotenoideissa. Marjojen sisältämiä kivennäisaineita ovat kalium, kalsium, rauta, magnesium, sinkki, seleeni ja mangaani.

Mustikka on sisältää C- ja E-vitamiineja. Lisäksi mustikka on hyvä ravintokuidun lähde. Mustikan valtti on kuitenkin sen sisältämät antosyaaniyhdisteet, joita luonnonmustikassa on nelinkertaisia määriä viljeltyyn pensasmustikkaan verrattuna. Luonnonmustikan sininen malto on täynnä luonnollisia sinisen värin tuovia antosyaaneja, kun taas pensasmustikka on sisältä vaalean värinen.

Metsämustikka suojaa tutkimusten mukaan stressin aiheuttamalta maksavauriolta, parantaa verisuonten endoteelin toimintaa, ja niillä on antimikrobivaikutusta eli ne estävät bakteerien kasvua. Metsämustikkaa on tutkittu myös diabeteksen torjunnassa. Lisäksi ne estävät happiradikaalien toimintaa eli toimivat antioksidantteina, mutta tämä ei välttämättä johdu pelkästään antosyaaneista. Myös marjojen muilla fenolisilla yhdisteillä ja niiden sisältämällä C-vitamiinilla on antioksidanttivaikutusta. Tärkein antosyaani metsämustikassa on syanidiini, ja kaikki eri antosyaanit huomioiden metsämustikassa on monipuolisemmin antosyaanien erilaisia alatyyppejä kuin pensasmustikassa. 

 

Puolukassa on runsaasti ravintokuitua, A-, B-, C-, E- ja K-vitamiineja sekä rautaa, kuparia ja mangaania. Sen antioksidantit, joita kutsutaan polyfenoleiksi, vahvistavat immuunijärjestelmää, mukaan lukien lignaanit, proantosyanidiinit, stilbeenit, resveratroli ja kvertsetiini. Puolan virkistävä maku tulee sitruuna-, omenahappo- ja bentsoehaposta, jotka ovat myös luonnollisia säilöntäaineita.

 

Luontoemo ravintolisät

Tutkimukset ovat osoittaneet, että puolukka muun muassa vähentää terveydellisiä hyötyjä verensokeria, verenpainetta, kolesterolia ja maksarasvaa. Resveratrolia – jota löytyy myös purppuran rypäleistä ja punaviinistä – tutkitaan laajalti sen ennaltaehkäisevien ominaisuuksien vuoksi sydänsairauksia ja insuliiniresistenssiä vastaan. Lignaanit, jotka ovat fenolisia fytoestrogeeneja, voivat estää hormoniin liittyvän syövän ja sydänsairaudet. Quercetin, toinen antioksidantti, voi myös vähentää allergisia reaktioita sekä verenpainetta. Puolukka on luonnollisesti runsaasti kuitua, mikä parantaa ruoansulatusta. Muiden marjojen tapaan sillä on ikääntymistä estäviä ominaisuuksia, ja erityisesti arbutiinipitoisuutensa vuoksi se on erinomainen iholle. Proantosyanidiinien on havaittu estävän haitallisten bakteerien kasvua virtsateiden, mahalaukun limakalvon ja suun seinämissä. Metsämarjat sisältävät välttämättömiä terveyttä edistäviä rasvahappoja: puolukka yhdellä on täydellinen tasapaino omega-3- ja omega-6-rasvahappojen välillä.