Aromaterapia

Eteeriset öljyt ovat kukista, lehdistä, hedelmistä, kuoresta, pihkasta ja juurista saatavia aromaattisia öljyjä. Niiden voimakkaasti tuoksuvilla aineosilla voidaan aktivoida sekä ihmisen fysiologisia toimintoja että tunne-elämän tasapainoa.

Eteeriset öljyt

Eteerisillä öljyillä on monia fyysisesti ja psyykkisesti lääkitseviä ominaisuuksia. Ominaisuudet ovat mm. antiseptisia, desinfioivia, tulehduksia estäviä ja hillitseviä, immuniteettiä vahvistavia, verenkiertoa ja imunestekiertoa edistäviä, kipuja ja kouristuksia lievittäviä, elimistön kuonaa ja myrkyllisiä aineita sekä nestettä poistavia, elintoimintoja elvyttäviä ja hormonitoimintaa sääteleviä.

Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää aromaterapiassa, hieronnassa, tuoksulyhdyissä, jalkakylvyissä, tuoksuna tai erilaisissa rituaaleissa. Aromaterapiahieronnassa ja kylvyissä eteeriset öljy imeytyvät ihon läpi ja kulkeutuvat keuhkojen välityksellä verenkiertoa myöten kaikkialle kehoon. Hengitettynä eteeristen öljyjen tuoksumolekyylit vaikuttavat aivojen kautta elintoimintoihin ja psyykeen.

Eteeristen öljyjen käyttö

Eteeriset öljyt on aina laimennettava ennen käyttöä, ja suorassa auringonvalossa niitä ei voi käyttää. Joitakin öljyjä, kuten laventelia, ruusua, nerolia ja teepuuta voi käyttää laimentamattomana pienelle ihoalueelle.

Eräät öljyt ovat myrkyllisiä liian suurina annoksina tai voivat aiheuttaa ihoreaktioita. Noudata aina annosteluohjeita. Öljyjen joutumista silmiin on varottava. Säilytä öljyt poissa lasten ulottuvilta.

Lapsille, vakavasti sairaille, raskauden tai imetyksen aikana eteerisiä öljyjä suositellaan käytettäväksi vain rajoitetusti ja valikoidusti. Korkeaa verenpainetta potevien tulee välttää rosmariinia, timjamia ja salviaa. Epileptikoille ei sovi fenkoli, rosmariini tai salvia. Eteerisiä öljyjä ei pidä käyttää sisäisesti

HIERONTA

Kotioloissa voidaan perusöljyihin sekoitettuja eteerisiä öljyjä hieroa kevyin ottein paikallisesti muun muassa selkään, vatsalle, käsiin ja jalkapohjiin tai tietylle ongelma-alueelle. Tärkeintä on laimentaa eteeriset öljyt hyvin ja välttää liian voimakkaita eteerisiä öljyjä tai laimennoksia, jotka saattavat aiheuttaa ihoärsytystä tai hermostollisia reaktioita. Lisää RUOKALUSIKALLISEEN (15 ml) kylmäpuristettua perusöljyä, – esim. manteli-, aprikoosinkivi- tai rypäleensiemenöljyä – korkeintaan 6 TIPPAA ETEERISTÄ ÖLJYÄ.

 

TUOKSULAMPPU

Tuoksulamppu tai -lyhty on eteeristen öljyjen käyttöä varten kehitetty keraaminen, lasinen tai sähköinen polttimo, jonka vesipesään laitetaan kerrallaan 3-7 TIPPAA eteeristä öljyä. Vettä lämmittävän lämpökynttilän palaessa vapautuu aromaattisia aineosia, joiden tuoksu täyttää huoneilman. Tuoksulampun avulla vaikutetaan mm. mielialaan ja keskittymiskykyyn, puhdiste-taan huoneilmaa ja ehkäistään tartuntoja.

 

SUIHKEPULLO tai POTPOURRI

Veteen sekoitettuja eteerisiä öljyjä voidaan sumuttaa suihkepullosta ympäröivään tilaan. Sitruuna, eukalyptus ja piparminttu poistavat epämiellyttäviä hajuja mm. tupakansavuisista huoneista.

Makuhuone

– rentouttavat ja sensualisoivat eteeriset öljyt, sumutettuna tai tuoksulampussa haihtuva neroli ja ylang ylang

Keittiö

– kodikkaaksi tekevät mauste-, yrtti- ja hedelmätuoksut, esim. kardemumma tai appelsiini

Kylpyhyone

– raikastava bergamotti, sitruuna tai limetti, joita voi tipauttaa pari pisaraa pesualtaisiin ja wc-pyttyyn puhdistamisen jälkeen

Työhuone ja auto

– keskittymiskykyä edistävät rosmariinin, basilikan tai sitruunan tuoksut nenäliinasta nuuhkaistuna, sumutteina tai työpöydän tuoksulampussa.

Sauna

– löylyveteen sopivat hengitysteitä avaavat ja puhdistavat tuoksut kuten eukalyptus tai mänty.

Vaatekomero ja kaapinlaatikot

– raikastavat pumpulitupot tai tuoksukivet ja vaateripustimen koukkuihin pujotetut vanulaput, jotka on tuoksutettu esim. perinteisellä koinkarkottajalla; laventeliöljyllä.

– Tuoksunsa menettäneen potpourrin voi terästää uudestaan eteerisillä öljyillä. Matkavaatteet saavat mieleisen tuoksusäväyksen kun matkalaukussa tuoksutetaan yön yli ennen pakkaamista pumpulia tai tuoksukiveä, johon on lisätty eteerisiä öljyjä.

Minne tahansa

– Lompakon pohjalle, kumisaappaiden ja lenkkitossujen pohjallisiin, sormikkaisiin, huiveihin, alusvaatteisiin, kirjaan, kirjeeseen…

KYLVYT

Veden lämpö auttaa eteeristen öljyjen imeytymistä ihon läpi ja lämmin aromaattinen höyry kulkeutuu hengitettäessä elimistöön. Kylvyssä puhdistuu kehon lisäksi myös mieli. KYLPYVETEEN lisätään 3-6 TIPPAA ETEERISTÄ ÖLJYÄ. Toiset eteeriset öljyt ovat toisia voimakkaampia, ja niitä käytetään kylvyissä korkeintaan 2 tippaa. Näitä ovat mm. rosmariini, setri, inkivääri, timjami, piparminttu, basilika, mustapippuri, sitruunamelissa. Hellävaraisia tai ‘lempeitä’ öljyjä kuten laventelia, kamomillaa jne. voidaan käyttää vastaavasti enemmän. Eteeriset öljyt eivät liukene veteen, joten ne sekoitetaan ensin luonnolliseen emulgointiaineeseen kuten pieneen määrään hunajaa, kermaa, saippualiuosta tai Molkosan-maitoheraa.

JALKA- JA KÄSIKYLVYT

15-20 TIPPAA ETEERISTÄ ÖLJYÄ lisätään PESUVATIIN juuri ennen kylpyä. Veden tulee olla siedettävän kuumaa ja peittää nilkat tai ranteet. Tehokas kylpy on enintään 10 minuutin mittainen. Jalka- ja käsikylvyillä hoidetaan tehokkaasti flunssaa, kylmettymistä, hermostollisia särkyjä ja suonikohjuja.

ISTUMAKYLVYT

KUUMAN ISTUMAKYLVYN kesto on 10-15 minuuttia. Veden tulee olla suhteellisen kuumaa ja ulottua vyötärölle. Kylpyyn lisätään 1 TIPPA ETEERISTÄ ÖLJYÄ VESILITRAA KOHDEN ensin luonnolliseen emulgointiaineeseen sekoitettuna. Kuuma istumakylpy lievittää mm. sukuelinten, suoliston ja lantion alueen elinten kipuja ja tulehduksia.

KYLMÄ ISTUMAKYLPY, ‘nuorennuskylpy’, stimuloi sukuelimiä ja selkärankaa ja virkistää verenkertoa. Veden lämpötila on 10-18 astetta ja kylvyn kesto 3-5 minuuttia.

VAIHTOKYLPYIHIN tarvitaan kaksi ammetta, toiseksi ammeeksi kelpaa esim. muovinen lastenamme. Kuuman veden lämpötila on 37-38 astetta, ja siinä istutaan ensin viisi minuuttia, jonka jälkeen vaihdetaan kylmään 10-18 asteiseen veteen 5-10 sekunniksi. Sama toistetaan kahdesti. Vaihtokylvyillä vaikutetaan merkittävästi useimpien sisäelinten sairauksiin, kaikkiin elintoimintoihin ja elinvoiman lisääntymiseen. Soveltuu myös käsi- ja jalkakylpyihin.

Annostelu

AIKUISET:

HIERONTAAN 6-8 tippaa 15 ml:aan perusöljyä hoitokertaa varten.

KYLPYVETEEN 3-6 tippaa emulgoituna hunajaan, saippualiuokseen, molkosaniin.

LAPSET:
ALLE VUODEN IKÄISILLE 1 tippa laventelia, kamomillaa tai mandariinia sekoitettuna ruokalusikalliseen öljyä hierontaa varten tai kylpyveteen. Vauvoille öljyä voi hieroa kevyesti jalkapohjiin tai esimerkiksi koliikkitapauksissa vatsalle myötäpäivään.

1-5 VUOTIALLE 2-3 tippaa lapsille soveltuvia öljyjä ruokalusikalliseen perusöljyä hierontaan tai kylpyveteen.

6-12 VUOTIAILLE sopivat samat öljyt kuin aikuisille, mutta puolet annos-telumäärästä.

RASKAUDEN AIKA
Raskauden aikana 1-4 ensimmäisen kuukauden aikana voidaan käyttää mandariini-, neroli- ja geraniumöljyä.

Viidenneltä raskauskuukaudelta lähtien myös frankinsensi- appelsiini-, sitruuna- ja santelipuuöljyä.

Muita öljyjä on hyvä välttää.

Eteeristen öljyjen ominaisuudet ja vaikutukset

Appelsiini - Citrus Aurantium var.dulcis

Appelsiiniöljy on tuoksultaan raikas ja rentouttava. Ominaisuuksiltaan appelsiini on mielialaa kohottava ja  hermostuneisuutta vähentävä. Appelsiinöljyä voidaan käyttää vatsa- ja kuukautiskipujen hoitoon,  ruoansulatuksen edistämiseen ja ruokahalun lisäämiseen.

Basilika - Ocimum basilikum crispum

Basilikaöljy kirkastaa ajatuksia, helpottaa päänsärkyä ja väsymystä. Basilika vahvistaa hermoja ja laukaisee jännityksiä sekä rentouttaa lihaksia.

Basilikan sanotaan ”tuovan rahaa luokseen”, mutta se myös luo onnellisuutta, rauhaa ja sympatiaa ihmissuhteissa. 

Bentsoe - Styrax benzoin

Bentsoen tuoksu on lämpimän puinen ja vaniljainen. Bentsoe on ominaisuuksiltaan verenkiertoa parantava, henkilökohtaista voimaa vahvistava ja mielialaa kohottava. Bentsoeöljyllä on jo perinteisesti karkoitettu pahoja henkiä ja lähestytty korkeampia voimia. 

Bergamotti - Citrus bergamia

Tuoksultaan virkistävän sitruksinen bergamotti auttaa masennuksen, jännitysten tai univaikeuksien hoitamisessa. Bergamotti on ominaisuuksiltaan stressiä laukaiseva ja mielialaa kohottava. Bergamottia käytetään myös akneihon hoitoon.

Eukalyptus - Eucalyptus globulus

Eukalyptuksella on raikas ja virkistävä tuoksu. Eukalyptusöljyä käytetään huoneilman ja yleensä ilmapiirin raikastamiseen ja puhdistamiseen. Eukalyptus on oikea hengitysteiden superöljy, se aukoo tukkeumia ja helpottaa flunssaista oloa. Myös lihasjännityksen poistamiseen eukalyptusta voi käyttää. Mielen tasolla öljy kirkastaa ajatuksia ja rauhoittaa ja tasapainottaa tunteita ja mieltä. 

Fenkoli - Foeniculum vulgare

Fenkoliöljy tuoksuu raikkaalta anikselta. Se on ominaisuuksiltaan antiseptinen, aineenvaihduntaa kiihdyttävä, nesteitä poistava ja lihasjännityksiä laukaiseva. 

Frankinsensi - Boswellia carteri

Frankinsensiöljy on puhdistava ja rauhoittava eteerinen öljy. Se toimii hyvin myös meditaatiossa, henkisiä pyrkimyksiä edistäen.

Geranium - Pelargonium graveolens

Geraniumiun eli pelargonian lämmin ja aurinkoinen tuoksu kohottaa mielialaa, poistaa jännitystä, lievittää masennusta ja tasapainottaa hormonituotantoa. Geraniumin eteerisellä öljyllä on onnellisuutta lisäävä ominaisuus.

Greippi - citrus x paradisi

Greippiöljyllä on mielialaa kohottava ja masennusta lievittävä vaikutus. Tämä eteerinen öljy tekee hyvää stressaantuneelle mielelle. Greippi on voimakas puhdistaja, siksi sitä käytetään puhdistusriiteissä.

Inkivääri - Zingiber officinale

Inkivääri toimii immuniteettia vahvistaen ja verenkiertoa elvyttäen. Se liitetään myös seksuaalisuuteen, rakkauteen, rohkeuteen ja aineelliseen hyvinvointiin.

Jasmiini - Jasminum officinale

Jasmiini on luovuuden ja seksuaalisuuden öljy, joka kohottaa mielialaa ja rentouttaa. Jasmiiniöljy on hyödyllinen myös PMS-oireissa, kuukautiskivuissa, synnytyksen helpottamisessa ja synnytyksen jälkeisen masennuksessa.

Kamomilla - Anthemis nobilis

Lempeä ja hellävarainen kamomilla rauhoittaa, tyynnyttää ja lievittää kipua. Kamomillan eteeristä öljyä voidaan käyttää ihon hoitoon ja muunlaiseenkin puhdistukseen. 

Kanelinlehti

Kanelinlehtiöljy helpottaa verenkierto-ongelmia, ruoansulatusta, reumaoireita, fyysistä uupumusta ja voimattomuutta.

Kardemumma - Elettaria cardamomum

Paitsi että mausteinen kardemumma sopii keittiön tuoksuttamiseen, se myös korostaa sensuaalisuutta, vahvistaa hermoja ja lievittää väsymystä.

Kataja - Juniperus communis

Katajaöljyllä on voimakas puhdistava ja suojaava ominaisuus. Kataja myös lievittää lihas- ja nivelkipuja.

Korianteri

Korianteri sopii mm. lapsille hammassäryn ensiapuun. Korianterin eteerinen öljy vaikuttaa  aineenvaihduntaa nopeuttavasti, lihaksia notkistavasti ja väsymistä ehkäisevästi. Tätä öljyä käytetään rakkauteen ja parantamiseen tarkoitetuissa sekoituksissa. 

Laventeli - Lavandula angustifolia

Laventeli on erittäin monikäyttöinen eteerinen yleisöljy, jolla hoidetaan lukemattomia fyysisiä ja psyykkisiä vaivoja. Laventeliöljystä on usein apua, jos ei ole muuten varma minkä öljyn valita. Laventeli on fyysisesti ja psyykkisesti tasapainottava, rauhoittava, puhdistava ja kipuja lievittävä. Se on tehokas ja ihon uusiutumista nopeuttava hoitoöljy, joka mm. hoitaa palovammoja ja haavoja. 

Limetti - Citrus aurantifolia

Limetti virkistää ja nostaa mielialaa, vahvistaa hermoja sekä selkiyttää tunteita ja hengitystiehyeitä. Limetti lievittää myös hyönteisten pistoja. 

Mandariini - Citrus reticulata

Mandariini tuo iloa ja aurinkoa elämään. Mandariiniöljy on hellävarainen ja lempeävaikutteinen, ja se sopii myös lapsille särkyä ja levottomuutta lievittämään. Odottavilla äideillä se ehkäisee raskausarpien muodostumista. Mandariiniöljy virkistää ruoansulatusta ja lievittää vatsakipua.

Meirami makea

Hellävaraisten öljyjen sarjaan kuuluva meirami on lempeästi lämmittävä, hermoja vahvistava ja elimistöä elvyttävä. Meirami lisää toimintatarmoa ja aktiivisuutta. Se auttaa herkkähermoisuuteen ja sillä on hoidettu ihmissuhteisiin liittyviä vaivoja. Meiramiöljyllä on astmaa ja hengityselinten ongelmia, ruuansulatusta ja vatsakipua helpottavia sekä ruokahalua tasapainottavia ominaisuuksia.

Mirha - Commiphora myrrha

Mirhan edistää mielenrauhaa, voimistaa henkistä tietoisuutta ja tasapainottaa tunnetiloja. Mirhasta on apua suunnan löytämisessä, kun kokee olevansa henkisesti jumissa. Se myös auttaa vapautuneen energian kanavoitumista uusiin tehtäviin. Mirhaöljy rauhoittaa hengitysteiden limakalvoja ja hoitaa ientulehdusta, ja on siksi tehokas ainesosa suuvesissä ja hammastahnoissa. Faaraoiden balsamoimisen lisäksi sitä on käytetty perinteisesti myös ihon kutinaan, haavoihin ja sienitulehduksiin.

Muskatellisalvia - Salvia sclarea

Muskatellisalviaöljy hoitaa gynekologisia ja hormonaalisia vaivoja: lievittää kuukautiskipuja, säätelee kuukautisia, hoitaa valkovuotoa, vaihdevuosivaivoja ja tasapainottaa mielialavaihteluja. Afrodisisenä öljynä se vahvistaa myös miehiä fyysisesti, seksuaalisesti ja hermostollisesti. Aktivoi unien muistamista ja niiden näkemistä, yhdistää takaisin mielikuvitusmaailmaan. Rauhoittaa paniikki- ja shokkitiloissa.

Mustapippuri - Piper nigrum

Mustapippuriöljy lisää toimintatarmoa ja puhtia. Se vaikuttaa tehokkaasti reumakipuun, lihasjäykkyyteen ja kylmyyteen, sekä fyysiseen että tunnepuolen. Mustapippuri vahvistaa itsepuolustusasennetta, rohkaisee, edistää henkistä keskittymistä ja motivaatiota. Annostellaan varoen.

Myrtti - Myrtus communis

Lempeä myrtti sopii hoitamaan ja puhdistamaan hengitysteitä eritoten lapsilla. Se puhdistaa myös tupakoivan ihmisen keuhkoja. Myrttiöljyllä hoidetaan rasvaista, suurihuokoista ja akneihoa. Myös peräpukamien hoidossa sitäMyrttiöljy on hermoja vahvistavaa, siirtymävaihessa elämään lohtua ja rauhaa tuova.

Mänty - Pinus sylvestris

Mäntyöljy raikastaa ja suojaa tartunnoilta, koska se on voimakkaasti antiseptinen ja desinfioiva. Se avaa ja vahvistaa hengitysteitä limakalvoja supistavana ja limaa irrottavana. Öljyä voi polttaa tuoksulampussa tartuntatautien aikana ja käyttää hieronnassa öljysekoituksena hengityselinten hoidossa. Mänty myös puhdistaa huoneilmaa.  Psyykkisesti mänty lisää sisua ja kestävyyttä, nöyryyttä, itseluottamusta, toisten huomioonottamista ja hyväksyntää. 

Neilikka - Syzygium aromaticum

Mausteneilikkaa on perinteisesti käytetty hammassärkyyn ja -tulehduksiin antiseptisten ja kipua lievittävien ominaisuuksiensa vuoksi.  Neilikka virkistää mieltä ja vahvistaa fyysisesti ja henkisesti. Sitä on käytetty psyykkisten ongelmien, kuten äititrauman, psykoosin ja pelkojen hoitoon. Neilikkaa ei käytetä kylpyihin.

Neroli - Citrus aur.v.amara, Bigar.

Huumaavan tuoksuinen appelsiininkukka eli neroli tarjoaa hoitoa masennukseen, pelkotiloihin, ahdistukseen, hermoston ylirasitukseen, stressiin sekä unettomuuteen. Neroli rauhoittaa jännitystilanteissa, lievittää sydämentykytystä ja tyynnyttää mieltä. Neroliöljyä käytetään myös ihonhoidossa: ihosolukkoa voimakkaasti uusivana se auttaa ihoa säilymään kimmoisana ja ehkäisee ryppyjen syntymistä. Se myös suojaa herkkiä ihmisiä, jotka ovat alttiita ympäristön negatiiviselle vaikutukselle. Neroli myös edistää luovuutta, vapauttaa ilmaisua ja auttaa insipiraation löytämisessä.

Palmarosa - Cymbopogon martinii

Voimakkaan tuoksuinen palmarosa on antiseptinen eteerinen öljy, jota käytetään ihonhoidossa. Se suojaa, korjaa ja kosteuttaa ihoa sekä tasapainottaa talineritystä. Palmarosa kirkastaa ajatuksia ja havaintokykyä, vahvistaa itsetuntoa sekä kohottaa ja keventää mielialaa. 

Patsuli - Pogostemon gablin

Antiseptinen, tulehduksiin ja sieniin tehoava eksoottisen tuoksuinen patsuli myös poistaa nesteitä ja vähentää ruokahalua. Maanläheinen öljy myös maadoittaa unelmoijia. Patsuliöljy antaa voimia, kirkastaa mieltä, virkistää ja vahvistaa. Patsuli on myös afrodisinen öljy, joka auttaa vapautumaan, kohtaamaan omaa seksuaalisuuttaan ja voi olla avuksi seksuaaliseen kyvyttömyyteen.

Petitgrain - Citrus aur.var.amara

Karvasappelsiinin lehdistä, oksista ja pikkuhedelmistä, ’jyväsistä’ saatava petitgrainöljy soveltuu psyykkisistä syistä johtuviin hengityselinten ja verenkierron ongelmiin, rauhoittaa hermostoa ja piristää mieltä. Petitgrain myös laukaisee lihaskouristuksia ja helpottaa sekä fyysisissä että psyykkisissä jännitystiloissa. Sopii ihmisille, jotka ovat tukossa, joustamattomia ja taipuvaisia nivelsairauksiin.

Piparminttu - Mentha piperita

Piparminttuöljy stimuloi fysiologisia toimintoja, voimistaa kehoa, auttaa pahoinvointiin, vatsa- ja ilmavaivoihin, päänsärkyyn ja hermostuneisuuteen. Piparminttu myös tehostaa vastustuskyvyn toimintaa, ehkäisee tartuntoja ja pikaistaa paranemista. Eukalyptuksen kanssa se sopii hyvin vilustumisen, flunssan ja hengityselinten hoitoon, limaa irrottavana ja limakalvoja vahvistavana. Sen tuoksu lisää keskittymiskykä, kirkastaa ajatuksia ja virkistää muistia. Käyttö myös lisää anteliaisuutta ja auttaa pääsemään eroon vähemmyydentunteesta.

Rosmariini - Rosmarinus officinalis

Rosmariini stimuloi lisämunuaiskuorta ja kortikolin tuotantoa, kiihdyttäen aineenvaihduntaa ja edistäen stressinsietokykyä. Se myös parantaa verenkiertoa ja ruoansulatusta, hoitaa reumatismia ja kipuja. Rosmariiniöljy tekee valppaaksi ja virkeäksi, virkistää muistia ja poistaa väsymystä monella eri tasolla. Siitä on apua henkiseen väsymykseen, ajatustyöhön ja päänsärkyyn. Rosmariinilla hoidetaan myös hengityselinoireita, astmaa ja yskää.

Ruusu

Ruusu, kukkien kuningataröljy ja sielun palsami, luo harmoniaa, rakkautta, rauhaa ja tasapainoa. Se lievittää surua, huolia ja masentuneisuutta. Se auttaa naisia, joilla on epävarma naisellinen identiteetti tai hormonaalisia vaivoja ja niistä aiheutuvia tunneongelmia. Ruusu on myös ikääntyvälle iholle sopiva, uudistava ja ryppyjä silottavan ominaisuutensa ansioista.

Salvia - Salvia lavandulaefolia

Espanjan salvia on lempeämpi vaihtoehto tujonia sisältävälle salvia officinalisille. Espanjalaiset pitivät rohtoa keskiajalla kaiken parantavana, mm. rutolta suojelevana. Salviaöljyssä on kasvihormoneja, ja sillä säädellään kuukautisvuotoa, lievitetään vaihdevuosivaivoja ja ehkäistään valkovuotoa. Salvia vaikuttaa myös tyrehdyttävästi maidontuloon. Se vahvistaa psyykkisesti tunne-elämältään herkkiä, rentouttaa ja ehkäisee ärtyisyyspuuskia.

Santelipuu - Santalum album

Eksoottinen santelipuu herättää ilon ja onnen tunnetta, tasapainottaa ailahtelevaisuutta, rohkaisee luovuuteen ja karkoittaa pelkoja. Öljy vahvistaa sisäistä näkemystä ja herkistää henkiselle kasvulle. Ihonhoidossa sitä käytetään herkälle ja ikääntyvälle iholle, allergioissa, tulehduksissa ja sieni-infektioissa. Santelipuu hoitaa myös virtsatie- ja sukuelintulehduksia.

Seetri, setripuu - Cedrus atlantica

Antiseptinen ja limakalvoja rauhoittava setriöljy lievittää keuhkoputkentulehdusta, kurkkukipua ja yskää. Sillä hoidetaan myös ihosairauksia kuten psoriaasia, sieni-infektioita, ihon kutinaa, rasvaista ihoa ja päänahkaa, hilseilyä sekä pälvikaljuisuutta. Seetrin tuoksu karkoittaa  lentäviä ja ryömiviä eliöitä etenkin sitronellan kanssa tehokkaasti. Seetri käytetään meditoinnissa, se kokoaa ja keskittää ajatukset ja auttaa saavuttamaan tasapainon ja tunteen elämän hallitsemisesta. 

Sitruuna - Citrus limonum

Sitruuna poistaa epämiellyttää hajua mm. tupakantuoksuisesta huoneesta. Sitruunan eteerinen öljy vaikuttaa parantavasti työtehoon, koska se auttaa keskittymään ja stimuloi älyä. Se edistää ruoansulatusta ja parantaa verenkiertoa. Sillä on suotuisia vaikutuksia myös selluliitin ja suonikohjujen hoidossa.

Sypressi - Cupressus sempervirens

Sypressiöljy on muutosten öljy, joka lohduttaa menetystilanteissa, eron hetkellä. Sypressi edistää viisautta ja kypsyyttä surun kautta ja antaa voimaa. Se auttaa sopeutumaan myös muihin muutoksiin, kuten työpaikan tai asunnon vaihdokseen. Fyysisellä tasolla sypressiöljy säätelee kehon nestetasapainoa, vähentää turvotuksia, selluliittia, lievittää laskimoiden ja imusuonien tukkeumia, vastustaa infektioita ja lievittää flunssan oireita.

Tea tree, teepuu - Melaleuca alternifolia

Tea tree eli teepuuöljy on yksi aromaterapian monikäyttöisimpiä öljyjä, joka tuhooa bakteereita, sieniä ja viruksia. Se voimistaa vastustuskykyä ja nopeuttaa paranemista. Se soveltuu hyvin käytettäväksi hyönteisten pistoihin ja puremiin, haavoihin, ihottumiin, känsiin, paiseisiin. 

Ylang ylang - Cananga odorata genuina

Viettelevän makean tuoksuinen ylang ylang vaikuttaa stressiin liittyviin psykosomaattisiin vaivoihin kuten korkeaan verenpaineeseeen, sydämentykytykseen tyynnyttämällä ja rentouttamalla. Se rauhoittaa ja kohottaa mieltä, lievittäen suuttumusta, kireyttä, unettomuutta. Lemmenkukka ylang ylang levittää tuoksullaan rakkautta, empatiaa ja seksuaalista mielenkiintoa. Sillä lievitetään myös seksuaaliongelmista johtuvia ahdistuksia, pelkoa ja epävarmuutta. Myös mustasukkaisten ihmisten tunteidenpurkauksia ehkäisevästi sen sanotaan vaikuttavan. Hiustenhoidossa ylang ylangia käytetään hoitamaan kuivia hiuslatvoja, ehkäisemään hiustenlähtöä ja antamaan kiiltoa.

Tuotteet

Eteerisiä öljyjä pääset hankkimaan verkkokaupastamme.

 

Lisätietoa

Ulla Kivimäki: Eteeriset öljyt aromaterapiassa – Mielen ja kehon hoito

Ulla-Maija Grace: Käytännön aromaterapiaa